Jídlo
"Potraviny, které zahazujeme jako bychom kradli ze stolu těch, co jsou chudí." (Laudato si, 50)
Třetina veškerého vyprodukovaného jídla se vyhodí. To představuje neuvěřitelných 1,3 miliard tun jídla! Takové množství potravin by každý rok stačilo k obživě skoro 3 miliard lidí. To téměř čtyřikrát překračuje počet lidí hladovějících na celém světě (eatresponsibly.eu)
EKOvýzvy našim talířům
S čím může začít úplně každý?
Omezit maso
K duchovnímu významu střídmosti v jídle se dnes pojí i ten ekologický. Vyrobit 1 kg hovězího masa znamená spotřebu 5000 - 15000 l vody.
Nad čím se ještě zamyslet
Prohlubte svou ekologickou konverzi o další krok
Zbytečné obaly jídla
3 papriky v igelitu, pivo v pet lahvi, pečivo v sáčku. Nejzbytečnější obaly jsou ty, které se nedají dále dobře recyklovat. Zkusme omezit potraviny v plastu. Něco nakoupíme do vlastních obalů, něco ve skle či plechovce.
Fair trade výroby
Každý člověk by měl dostat spravedlivou odměnu za svou práci. Káva, čaj, kakao - nemusí jít přímo o značku fair trade, ale věnujme pozornost tomu, co stálo předtím, než se ocitli na našem stole.
Dopady výroby, palmový olej
Vymýcený prales je dopad světové poptávky nejen po palmovém oleji, ale také po krmivu pro dobytek. Konzumace masa a mléčných výrobků stále stoupá, to se projevuje jak na krajině, tak na přístupu ke zvířatům.
Vliv jídla na zdraví
Že přílišná konzumace uzenin a alkoholu poškozuje zdraví víme. Ale připouštíme si, kde je ta správná míra? Hlavní příčinou úmrtí v Evropě jsou kardiovaskulární onemocnění, na která ročně zemřou 4 miliony osob.