Neplýtvat

"Potraviny, které zahazujeme jako bychom kradli ze stolu těch, co jsou chudí."

Výzva této věty papeže Františka míří, jako celá encyklika, k ekologické konverzi - ke změně smýšlení. Nejde o to zabalit naše přebytky a poslat je  " dětem do Afriky", ale uvědomit si jak plýtváme zdroji, jaké to příčiny a dopady.

Ročně se vyhodí více než 1 miliard tun jídla na světě! Takové množství potravin by nasytilo světový hladomor, i kdyby byl 4x větší.

Kolik toho ročně vyhodíme ?

V České republice vyhodíme 25 kg potravin na 1 osobu, ročně tj. 100 kg vyhozeného jídla na čtyřčlennou rodinu. Zdá se vám, že to určitě není váš případ? Jenže to si myslí všichni. Většina lidí totiž neplýtva úmyslně, ale spíš z nedbalosti.

V ČEM ČASTO CHYBUJEME:

  • nerozlišujeme správně data spotřeby na obalech
  • špatně skladujeme potraviny

  • navaříme toho zbytečně hodně a zbytky neumíme využít jinak


Rozlišujme data na obalu

Není datum jako datum!

Datum minimální trvanlivosti

  • po uplynutí minimální spotřeby je potravina ZDRAVOTNĚ NEZÁVADNÁ a POŽIVATELNÁ
  • může se měnit její jakost, ale nemusí - sami to jednoduše poznáte vlastním zrakem nebo chutí
  • toto označení většinou nese většina suchých potravin (těstoviny, luštěniny, mouky, ...)

Datum spotřeby /Spotřebujte do

  • Datum kdy výrobce garantuje zdravotní nezávadnost
  • po tomto datu je potravina neprodejná

Pozn.: věřili byste tomu, že naše prababičky poznaly samy, jestli se jim tvaroh ve spíži zkazil, aniž by ji nějaká firma dala na to razítko?


Skladujeme správně

MALÁ VÝZVA NA TÝDEN LAUDATOSI:

  • Zkontroluj si, jestli skladuješ správně
  • Inspiruj se v příručce o skladovaní - ke stažení zdarma